Instrukcja użytkowania i obsługi turystycznych gazowych urządzeń

Informacje ogólne dotyczące wszystkich urządzeń:


Obszerna instrukcja użytkowania i obsługi jest dołączona do każdego urządzenia.

MAŁE DZIECI NALEŻY CHRONIĆ PRZED DOSTĘPEM DO NAGRZANEGO URZĄDZENIA

  • urządzenia posiadają certyfikat wydany przez Instytut Nafty i Gazu- Państwowy Instytut Badawczy, spełniają obowiązujące europejskie przepisy i normy, przeprowadzane są w zakładzie produkcyjnym corocznie audyty potwierdzające spełniania europejskich wymogów,
  • urządzenia są przystosowane do zasilenia gazem propan-butan bezpośrednio z butli, bez konieczności użycia reduktora ciśnienia z butlami od 0.35 do 5 kg ładunku ciekłego gazu,
  • gwint króćca przyłączeniowego G3/8”lewy,   
  • przyłącze na butlę ma lewy gwint,  w lewo nakręcanie na butlę, w prawo odkręcanie
  • temperatura użytkowania od +5ºC do +40ºC,
  • ciśnienie gazu: od 0,05 do 0,5 MPa(ciśnienie gazu w butli w warunkach użytkowania),
  • urządzenia są przeznaczone do użytkowania w turystyce, w warunkach polowych na otwartej przestrzeni. Urządzenie można również stosować w pomieszczeniach zamkniętych pod warunkiem, że maja stały układ przewietrzania,
  • przed każdym nakręceniem urządzenia na butlę należy sprawdzić stan uszczelki gumowej włożonej w gniazdo wewnątrz króćca przyłączeniowego,
  • nie wolno zmniejszać dopływu gazu do palnika poniżej granicy utrzymywania się płomienia na całym obwodzie palnika.

UWAGA
Zbyt mocne dokręcanie może spowodować przecięcie uszczelki!

Urządzenia PAMIR są banalnie proste w obsłudze i idealne do użytkowania:

  • na kempingach
  • pod namiotami
  •  na biwakach
  •  przy wędkowaniu
  • na tarasach
  • na działkach
  • do pracy w terenie
  • jako urządzenia zastępcze w przypadku awarii prądu, żeby móc coś podgrzać, ugotować oraz ogrzać pomieszczenie.

 

 Przechowywanie

 Urządzenia po użyciu należy przechowywać w pomieszczeniach zamkniętych o wilgotności nie większej niż 70% i temperaturze nie niższej niż +5ºC. W pomieszczeniu nie powinny znajdować się środki działające korodująco.

TURYSTYCZNA JEDNOPALNIKOWA KUCHENKA GAZOWA GUCIO

- GUCIO M wymiary z rusztem o średnicy 164 mm,
- GUCIO D  wymiary z rusztem o średnicy 220 mm.

Kuchenki dostępne są z uchwytami do wygodnego przenoszenia lub bez uchwytów.

  • średnie zużycie gazu: 0,11 kg/godz. ± 30%
  • największa masa całkowita naczynia wraz z pokrywką i zawartością do 10 kg
  • znamionowa moc cieplna palnika 1,4 kW, ok. 1200 kcal/godz.

Na palniku mogą gromadzić się zanieczyszczenia z gotowania, co może spowodować zatkanie otworów w palniku. Należy wówczas zdemontować palnik, odmoczyć, wymyć i wysuszyć.
Dysza z filtrem może zatykać się zanieczyszczeniami z gazu lub zabrudzeniami z otoczenia. Należy wyjąć ją z króćca, przemyć wodą lub benzyną oraz przedmuchać.

 TURYSTYCZNA DWUPALNIKOWA KUCHENKA GAZOWA AGNES

- AGNES MM dwa ruszty o średnicy 164 mm,
- AGNES MD jeden ruszt o średnicy 164 mm i jeden ruszt o średnicy 220 mm,
- AGNES DD dwa ruszty o średnicy 220 mm. (47 cm x 32 cm x 12,5 cm)

  • wysokość z maksymalnie wysuniętymi podporami: 41 cm
  • rozstaw podpór w stanie roboczym wraz z butlą: 60 cm x 34 cm
  • znamionowa moc cieplna palników 2 x 1,4 kW, ok. 1200 kcal/godz. na palnik
  •  średnie zużycie gazu 0,25 kg/godz. ± 30%
  •  największa masa całkowita naczynia wraz z pokrywką i zawartością ogrzewanego na każdym palniku kuchenki do 10 kg.

Kuchenka ma konstrukcję zapewniającą stabilne trwałe i bezpieczne jej ustawienie na każdym, nawet nierównym podłożu w terenie. Kuchenka ma kształt trójkąta, dwie wysuwane podpory z możliwością regulacji.

TURYSTYCZNY PROMIENNIK GAZOWY RADEK

Promiennik to praktyczny ogrzewacz, łatwy w obsłudze.

Wymiary w stanie roboczym: 180 x 237 x 280 mm

  • średnie zużycie gazu: 0,145 kg/godz. ± 30%
  •  znamionowa moc cieplna palnika: 1,8 kW, ok. 1550 kcal/godz.

UWAGA: OTWÓR W PALNIKU JEST OTWOREM TECHNOLOGICZNYM, TO NIE JEST  WGNIECENIE, CZY USZKODZENIE!

UŻYTKOWANIE promiennika gazowego Radek



URZĄDZENIE POWINNO PRACOWAĆ NA STABILNEJ POZIOMEJ POWIERZCHNI

W celu zapalenia palnika należy:

1. Zbliżyć do niego źródło zapłonu,  miejscu, gdzie jest otwór w palniku powoli otwierać dopływ gazu.

2. Płomień powinien wskoczyć przez otwór i zapalić się na powierzchni czaszy palnika, następnie wskoczyć do wnętrza palnika.

3. Jeżeli płomień nie wskakuje do środka to należy zasłonić przysłoną jeden lub dwa otwory iniektorowe znajdujące się w dolnej części podstawki. Wtedy płomień od razu wskoczy do czaszy palnika.


Ponieważ skład gazu i temperatura butli mogą być różne, więc w trakcie zużywania gazu będzie zmieniać się ciśnienie gazu w butli i intensywność wypływu gazu przez dyszę. Wtedy przysłoną można wyregulować intensywność grzania promiennika. Nie wolno zbyt przysłaniać otworów.
Należy zwracać uwagę żeby płomień nie wychodził na zewnątrz czaszy palnika.